Inheemse vertegenwoordigers en organisaties bij bijzondere synode in Rome


Inheemse leiders Adriano Karipuna, José Luis Cassupa en Hozana Puruborá – bezoeken Rome tijdens de Amazon Synode – vertellen president Bolsonaro om inheems land te beschermen. © Survival

Leila Rocha, leider van de Guarani Ñandeva uit Mato Grosso do Sul en aanwezig op de speciale Amazonesynode, spreekt duidelijke taal: “De regering zou ons willen vernietigen en het land geven aan de agribusiness. Deze veehouders en grootgrondbezitters zijn al bezig onze Moeder Aarde en de rivieren te doden. Wij vragen de hele wereld: help ons dit land dat ons toebehoort te redden”.

Leila is met een flinke groep vertegenwoordigers van Inheemse Volken en organisaties als CIMI, Survival Int. en Amazon Watch aanwezig op de speciale synode over de toekomst van de Amazone-regio. Zij dragen met hun kennis, ervaring en informatiematerialen bij aan de gesprekken van kerkleiders. Daarnaast hebben ze een casa comum , het Amazonia: Common Home, een ontmoetings- en evenementenplek voor wie informatie wil geven of krijgen.
Braziliaanse Indianen demonstreren met een vraag voor demarcatie. Foto: Guilherme Cavalli / Cimi

Mijnbouw, de invasie van houtkapbedrijven, de agro-industrie, stuwdammen: het zijn de steeds terugkerende punten die de indianen noemen als “synoniemen voor de dood die geweld en verwoesting voortbrengen op onze gronden”. In het voorbereidende document voor de synode werden al de grote economische belangen die verschillende Amazone-regio’s bedreigen omschreven. In Rome zegt Ernestina Makuxi, inheems leider uit Roraima, het aldus: “Wij willen dit soort ontwikkeling dat door het huidige economisch model verdedigd wordt en dat het oerwoud verwoest niet. Samen huilen we om Moeder Aarde. We kunnen haar niet behandelen als handelswaar”.

Bloedproducten en boycot
Indianenleiders in Rome spreken met regelmaat over het thema economische boycot van producten die afkomstig zijn uit gebieden waar de mensenrechten geschonden worden. Zo zegt Edna Sateré Mawé het belangrijk te vinden dat de Europese consument zich ervan bewust is waar een product vandaan komt. Dat die “niet besmet zijn met bloed van Inheemse en Amazonevolken. Weet van welk bedrijf het product dat je op tafel hebt afkomstig is”, zegt ze op een bijeenkomst op 200 meter van het Vaticaan. “Dit is een van de manieren om solidair te zijn met de Inheemse Volken”.

Een delegatie van Inheemse leiders zal deze weken 12 Europese landen bezoeken met haar boodschap. De campagne ‘Inheems Bloed: Geen Enkele Druppel Meer’ wil druk uitoefenen op de Braziliaanse regering en op de grote agrobedrijven om internationale verdragen over klimaat en mensenrechten na te komen.