Manifest voor het leven van Raoni en 45 inheemse volken


“Ik zal doorgaan totdat mijn lichaam weerstand biedt. We zijn verenigd om de mensen en het land te verdedigen, ” zei Raoni in een interview met Amazônia Real.

Vier dagen lang was het dorp Piaraçu, in het inheems gebied Capoto Jarina (Mato Grosso), voor 45 inheemse volken het centrum van de wereld. Zo’n 600 indianenleiders uit het hele land waren er bijeen voor een ongekend gebeuren. Aan het einde, na vele debatten, stelden ze heel Brazilië een voorbeeld met hun document “Manifest van Piaraçu van de Inheemse Leiders van Brazilië”.

Raoni lichtte het manifest toe met een oproep aan alle mensen om het gebruik van onze planeet te herzien: “Ik ga niet stoppen, ik ga door zolang mijn lichaam weerstand biedt. Als de blanke man doorgaat het oerwoud te kappen, stuwdammen in rivieren aanlegt, naar goud en diamanten blijft graven en alles verwoest, dan blijf ik hier vechten”, aldus de bijna 90-jarige vermaarde leider.

Met zijn betraande ogen heeft hij niet meer de soepelheid van de strijder die hij sinds 1970 was, maar hij bleef aanwezig tot de laatste stemming over het document, dat gaat over de rechten van vrouwen, het respect voor de jongeren en vooral over hoe de Inheemse Volken de grote uitdaging aangaan met de anti-inheemse politiek van de huidige Braziliaanse regering.

De volken van het oerwoud, vertegenwoordigd door de dochter van de in 1988 vermoorde milieuactivist Chico Mendes, Angela Mendes, namen ook deel aan de discussies. “Sinds vorig jaar beseffen we dat we ons moeten verenigen, de huidige tijd vraagt dat. We hebben letterlijk een fascistische regering”, betoogde Angela, zeer geëmotioneerd bij het herdenken van haar Deelnemers aan de Ontmoeting zenden een bericht aan de wereld: ‘Wij zijn de genezing voor de aarde’

vader en zijn oproep in 1980 om een alliantie van de Volken van het Oerwoud aan te gaan.

De ontmoeting in Kayapó-gebied werd een groot succes. Er werden 450 personen verwacht, maar er kwamen 600 deelnemers, waarvan sommigen – net zoals de meer dan 200 bezoekers (nationale en internationale journalisten en vrienden van jaren van cacique Raoni) tot vijf dagen onderweg waren en sliepen in barakken, hangmatten en geïmproviseerde onderkomens.

De afsluiting met de leiders en hun vertegenwoordigers die deelnamen aan de strijd om de rechten van de Inheemse Volken in de Grondwet van 1988 opgenomen te krijgen was een indrukwekkend moment. In de discussies was de regering van president Jair Bolsonaro aangewezen als een van de belangrijkste vijanden van de Inheemse Volken. “We zouden willen dat de FUNAI (regeringsinstantie voor Indianenzaken) zou terugkeren naar de goede tijden toen zij oprecht meedacht met de Inheemse Volken”, aldus Megaron Txucarramãe, tolk, neef en een van de mogelijke opvolgers van Raoni. Márcio Santilli, van 1995-6 directeur van de FUNAI, lichtte toe: de huidige regering heeft plannen om gronden die horen bij de inheemse gebieden te verhuren aan niet-indianen en deze toe te wijzen aan de mijnbouw en daarbij de Inheemse Volken het recht op veto te ontnemen.

Raoni Kayopó – of Raoni Metukire in zijn moedertaal- werd voor 2019 genomineerd als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede. Zijn naam blijft staan voor 2020.

Bron: Agência Amazônia Real, 20-1-2020 – vrij vertaling door Indianen In Brasil