Inheemse jongeren van het Noord-Oosten van Brazilië over hun toekomst


180 jongeren uit 21 volken bijeen over Grond, Studie en Spiritualiteit

Van 7-9 februari 2020 vond in Laranjeira, Inheems gebied van de Potiguara (deelstaat Paraíba), de Tweede Regionale Bijeenkomst van Inheemse Jongeren van het Noord-Oosten plaats. Het thema was: ‘Dromen, uitdagingen en perspectieven ter garantie van rechten’. De jongeren vertegenwoordigden de volgende volken: de Potiguara, Tabajara, Pankará da Serra, Pankará de Itacuruba, Truká, Xukuru de Ororubá, Atikum, Kapinawá, Pankararu, Jeripankó, Kalankó, Koiupanká, Katokin, Wassú Cocal, Xukuru-Kariri, Tigui-botó, Pitaguary, Anacé, Jenipapo Canindé, Tremembé de Almofala, Tremembé da Barra do Mundaú, Canindé de Aratuba en Tapeba.

Onderwerpen van de bijeenkomst: de huidige politieke situatie van het land, de stappen van de centrale regering die “een einde wil maken aan het bestaan van de Inheemse Volken” in Brazilië. Daarnaast kwesties als landafbakening, de toegang voor Inheemse jongeren tot de universiteit, drugsgebruik, werken aan toekomstplannen, seksualiteit, LGBT binnen de Inheemse gemeenschappen.

Door heel het programma liepen momenten van spiritualiteit en verbroedering, met rituelen en een debat en culturele presentaties. “Wij voelen
ons zeer gelukkig deze bijeenkomst hier te mogen hebben, want wij weten dat jullie het zijn die de Inheemse Volken verder zullen leiden in hun strijd. Dít is zich voorbereiden en zich verenigen om te strijden”, aldus cacique Sandro Potiguara.

De uitdagingen kunnen per generatie verschillen, maar ze wijzen alle naar één punt: de landkwestie. “Vandaag de dag leven we niet helemaal zonder grond. Onze ouders, ooms en tantes, onze voorouders hebben hiervoor gestreden. Wij vormen een generatie die opgegroeid is in herwonnen land dat Inheemse gebieden werden. We zijn erin geslaagd eigen gezondheidszorg en onderwijs te krijgen; we kunnen naar de universiteit. Maar de meeste grondgebieden hebben nog niet het formele demarcatieproces achter de rug en de veroverde rechten lopen risico. De strijd om de grond is niet voorbij. De jongeren van vandaag leven in permanente onzekerheid”, aldus een analyse van Maurício Truká tijdens de ontmoeting.

Die onzekerheid komt van de megalomane projecten van de overheid, zoals het omleggen van de São Francisco rivier, de aanleg van de Noordoostelijke hoofdweg (Transnordestina) en nu de bouw van een kerncentrale op inheems gebied van de Pankará. “We kampen met vele gevallen van zelfmoord, depressie en psychische problemen. Dit brengt jongeren tot het gebruik van drugs en soms tot crimineel gedrag. De weg om hieraan te werken loopt langs spiritualiteit en politieke strijd van onze volken”, zei Benício Pitaguary.

Onzekerheid heerst er voor een deel van de jongeren ook over het onderwijs: de studiebeurs en de toegang tot de universiteit is met de huidige regering onzeker geworden. Afstuderen met een opleiding zit er niet meer in, zien deze jongeren. “Wat wij hier aan de orde stellen, raakt alle Inheemse Volken van Brazilië. We moeten onze voorstellen op landelijk niveau brengen en een groot front vormen van de Inheemse Jeugd van het land”, aldus “Jessé Potiguara.

In een slotdocument klagen de jongeren de schending van rechten door de Braziliaanse Overheid aan, het stoppen van landtoewijzingen, de verslechtering van de gezondheidszorg en het onderwijs. Daarbij wijzen ze erop dat de regering boskap en invasie van inheems gebied aanmoedigt en inheems land wil overdragen aan buitenlands kapitaal, de agro-industrie, aan mijnbouwbedrijven. Zij maakt onze leefwereld en cultuur verdacht binnen de Braziliaanse samenleving en gebruikt het wapen van sociale uitsluiting onder meer van universitair onderwijs. Onze rechten worden met voeten getreden. De regering wil dat wij assimileren en opgaan in de totale bevolking. Daarom kennen onze volken zware psychische klachten, depressies en zelfdodingen.