Teken alsjeblieft tegen de genocide door Bolsonaro !


De Duitse organisatie Rettet den Regenwald is een petitie gestart tegen de Braziliaanse president Bolsonaro.

De Amazone-groep brengt deze petitie onder u aandacht en vraagt u deze petitie te ondertekenen via de website Rettet den Regenwald

Het Braziliaanse Collectief voor Mensenrechtenadvocaten (CADHu) en de invloedrijke mensenrechtencommissie Dom Paulo Evaristo Arns (Commissie Arns) waarin o.a. 6 voormalige ministers overhandigden op 27 november 2019 aan Fatou Bensouda, de aanklager bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, een 71 pagina’s tellend rapport.

De groep vraagt mevrouw Fatou Bensouda om de extreem rechtse president Bolsonaro, te onderzoeken op aanzetten tot genocide en systematische aanvallen op inheemse volkeren.
Bensouda zal nu informatie verzamelen van de regeringen van Brazilië en andere landen, de Verenigde Naties en andere intergouvernementele organisaties, ngo’s en andere bronnen om te beslissen of zij tot een onderzoek moet komen. Brazilië verkeert in een noodtoestand, dus hebben we deze drastische stap gezet tegen onze eigen president. Het is noodzakelijk om de rechten van ons volk te beschermen, legt José Carlos Dias, voormalig minister van Justitie van het land, uit.

Ons nationale rechtssysteem is niet in staat om een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek te doen naar president Bolsonaro, zei Eloísa Machado, hoogleraar constitutioneel recht. De situatie in het land deed denken aan de tijden van de Braziliaanse militaire dictatuur.
Nu hebben de Braziliaanse mensenrechtenverdedigers hun hoop gevestigd op de aanklager van het Internationaal Strafhof.

De Bolsonaro-regering roept, onder het voorwendsel om de Amazone te ontwikkelen op. om de inheemse volkeren van Brazilië en hun land aan te vallen. Achter het misbruik en de veronachtzaming van de rechten van bijna een miljoen inheemse volkeren in Brazilië staat een vooropgezet plan.

Het verklaarde doel van Bolsonaro is om de beschermde gebieden van de inheemse bevolking te exploiteren: mijnbouwbedrijven, houthakkers, sojatelers, boeren en de suikerrietindustrie moeten hun regenwoudgebieden kunnen plunderen.

De acties, woorden en omissies van Bolsonaro op het gebied van milieurechten in Brazilië kunnen worden geclassificeerd als aanvallen op de burgerbevolking, aldus het rapport.
Begin maart 2020 meldde een delegatie van inheemse volkeren uit Brazilië moorden en landroof aan de VN-mensenrechtenorganisatie in Genève.

In plaats van de plunderaars uit de beschermde gebieden te verwijderen heeft de Bolsonaro-regering op 5 februari 2020 wetsvoorstel 191/ 2020 ingediend bij het Braziliaanse parlement, dat voorziet in de vrijgave van inheemse beschermde gebieden voor de mijnbouw, de olie-industrie, waterkrachtcentrales en agro-industriële projecten.

Tijdens een bijeenkomst op 18 februari, vroeg een delegatie van inheemse volkeren de voorzitter van het parlement, Rodrigo Maia, om het wetsvoorstel af te wijzen.
Volgens Human Rights Watch bevordert het beleid van Bolsonaro criminele netwerken die illegaal het Amazonegebied betreden en inheemse mensen, bewoners en milieuambtenaren met geweld bedreigen.

20.000 illegale goudzoekers zijn het Yanomami-reservaat al binnengekomen. Ze kappen het regenwoud, vernietigen de stroomgebieden en besmetten deze met zeer giftig kwik, dat wordt gebruikt om de gouddeeltjes te binden.

De mijnwerkers brengen ziekten binnen waartegen de inheemse bevolking geen immuniteit of afweer heeft, ze brengen alcohol, prostitutie en geweld.

De inheemse bevolking verdedigt zichzelf en eist dat hun grondwettelijke rechten en erkende gebieden worden gerespecteerd en met rust worden gelaten.

Bolsonaro voert doelbewust campagne tegen de inheemse bevolking, die hij omschreef als ‘dierentuindieren’, ‘prehistorische mensen’ en een belemmering voor de ontwikkeling van het land.

Het jaarlijkse saldo van zijn beleid: 9.166 vierkante kilometer bos – een gebied dat tien keer zo groot is als Berlijn – is gekapt of in vlammen opgegaan, volgens het staatsinstituut voor satelliet-bewaking INPE. Dit betekent dat het rooipercentage sinds de aantreden van Bolsonaro met 85% is gestegen.

Bolsonaro ontsloeg de directeur van het INPE-instituut omdat hij de cijfers over aantasting van het milieu niet leuk vond. Milieuactivisten en buitenlandse niet-gouvernementele organisaties staan achter de verwoestende bosbranden, beweerde Bolsonaro.

Nadere informatie:
Ook de APIB heeft zich tot de rechter gewend, klik hier

Noot: op de website van Rettet Den regenwald zijn nog meer petities die u mogelijk wilt tekenen. De site opent in het Duits maar de bezoeker kan een andere taal (w.o. Nederlands) kiezen.

Deze actie wordt ondersteund door: