Indiaanse kinderen onderwijzen hun landgenootjes – scholenproject in Minas Gerais


Al sinds bijna 20 jaar vinden er op de Santo Agostinho-school in de braziliaanse stad Contagem (deelstaat Minas Gerais) uitwissel-ngslessen plaats tussen ‘gewone’ leerlingen en inheemse kinderen. Ieder jaar met een andere thematiek.

Het doel is meer te leren over de geschiedenis van de Inheemse Volken. De ongeveer 12-jarigen worden aangemoedigd om onderzoek te doen naar de achtergronden en de leefwijzen van de indianengemeenschappen in hun eigen deelstaat Minas Gerais en tevens naar de uitdagingen die deze vandaag kennen om te overleven.

Dit jaar 2020 was er samenwerking tussen de (indianen)kinderen, de inheemse leerkracht Karkaju, van het Pataxó-volk, geschiedenis-docent Inez en medewerkers van CIMI. Vanzelfsprekend was er veel aandacht voor de gezondheidsproblemen vanwege het corona-virus. Daarnaast voor de dubieuze pogingen van de regering Bolsonaro en de grootgrondbezitters om de Inheemse Volken een groot deel van hun landrechten af te nemen.

Haroldo Heleno van CIMI geeft het voorbeeld van een meisje dat zeer geïnteresseerd blijkt in het onderwerp en dat begrijpt hoe vooroordelen tegen indianen in schoolboeken en op de speelplaats van de school terecht komen. Kinderen begrijpen hoe belangrijk grond is voor de indianen om met hun eigen leefwijze te kunnen voortbestaan. Haraldo vertelt ze hoe spannend het op dit moment is voor de indianen: gaat het Hoog-gerechtshof binnenkort de landbouwlobby en de president gelijk geven en met een nieuwe interpretatie van de grondwet de Inheemse Volken een groot deel van hun gronden afhandig maken? (Ze zouden alleen recht hebben op de afbakening van gronden die op 5 oktober 1988, dag van de nieuwe Grondwet van Brazilië, in hun bezit waren en niet die later toegekend werden.)

Aan het eind van het project maakten de leerlingen berichten en tekeningen voor op de sociale media, om zo mee te helpen aan de tegen-campagne. Leerlinge Júlia Silvestre: “Deze activiteit leerde me hoe belangrijk de inheemse volken zijn voor ons land en de geschiedenis van Brazilië. Ze verdienen erkenning. Ze vormden ons en onze cultuur. Dat moet doorgaan.”

Collega Mirela Soares Silva vult aan: “Veel inheemse mensen sterven door gebrek aan een goed gezondheidssysteem en hulp van de staat ! Het is belangrijk dat er veranderingen komen in de landafbakening, in het behoud van de cultuur.”

     

Digitale kaarten door leerlingen van het project gemaakt ter ondersteuning van de campagne voor behoud landrechten

Voor meer informatie: www.indianeninbrasil.nl