“Wij zullen niet stoppen onze grond terug te veroveren” Bij de moord op indianenleider en docent Isac Tembé


 

Op 12 februari 2021 verliet indianenleider Isac Tembé zijn huis in Alto Rio Guama (Paragominas, deelstaat Pará) om samen met een groep inheemse mensen te gaan jagen. Hij zou er niet meer terugkeren. Onderweg werden ze opgewacht door leden van de Militaire Politie die Isac op brute wijze zouden vermoorden. Het Tembé-Theneteraha volk ziet de moord als onderdeel van de strijd die zij voeren om hun traditioneel land terug te verwerven.

In een verklaring zeggen de Tembé-Theneteraha het volgende:
Het hart van de Tembé-Tenetehara bloedt met de brute moord op onze jonge krijger Isac Tembé. De kogel die zijn leven nam, op de leeftijd van 24 jaar, heeft ieder van ons geraakt die sinds mensenheugenis in dit land woont en permanent het woud en onze traditionele kennis verdedigt.
De jonge Isac werd in de nacht van vrijdag op zaterdag door de Militaire Politie doodgeschoten. Hij ging jagen na een dag werken aan de bouw van zijn kleine huis om er te kunnen leven met zijn gezin.
Wij vragen ons af: waarom dienen deze openbare veiligheidsagenten als privé-legertjes voor grootgrondbezitters die inheems land binnenvallen? Waarom kwamen ze schieten op onze jonge mensen, onze kinderen, die aan het jagen waren, een onderdeel van de cultuur van ons volk?

De Militaire Politie vermoordde Isac Tembé twee maal: ze doodde zijn lichaam en probeerde bovendien het beeld dat wij van hem hebben – dat van een jonge strijder en een voorbeeldig leider van de gemeenschap – neer te halen.

Isac was een eerzaam burger, geschiedenisleraar, actief in de gemeenschap en de jongerenorganisatie. Zijn vrouw is zwanger en zal binnenkort bevallen van weer een Tembé kind, waarborg voor de continuïteit van dit oorspronkelijke volk. Isac was nooit betrokken bij enig wangedrag en is nooit in zijn leven met vuurwapens bezig geweest.

Daarom verwerpen we als vals de versie van de Militaire Politie, die beweert gereageerd te hebben op een schietpartij. Wij zijn een volk van vreugde en van feesten; van vreedzame, ordelijke en gezagsgetrouwe mensen. Wij eisen een snel, transparant en rigoureus onderzoek van de autoriteiten om de verantwoordelijken voor deze misdaad te identificeren en te straffen.

Ons grondgebied ondervindt dagelijks invasies en aanvallen door illegale houtkappers en boeren die aandringen op behoud van door hen bezette delen van ons Inheems Gebied, Terra Indígena Alto Rio Guama. Ze zetten er hun vee op en verrichten er andere economische activiteiten. Al tientallen jaren vechten wij tegen dit geweld en we zullen niet stoppen voordat geen meter van ons land meer illegaal bezet wordt. Wij zijn niet bang. De Federale Grondwet beschermt onze rechten en de Braziliaanse staat moet afdwingen wat de Wet voorschrijft.

Wij roepen de autoriteiten van Brazilië en de wereld op om ons niet alleen te laten !

Wij eisen dat de FUNAI, MPF, federale politie en alle bevoegde instanties naar ons grondgebied komen om te zien wat wij doormaken.
Wij eisen forensisch onderzoek op de plaats van het incident. Wij eisen snel een rapport over de feiten. Wij zullen niet zwijgen en deze misdaad ongestraft laten.

Moge de levende herinnering aan Isac Tembé onze reis versterken. Moge de Geest van Onze Voorouders het Tembé-Tenetehara volk leiden in haar strijd om het leven.

Wij nodigen pers en autoriteiten uit voor een openbare bijeenkomst, op maandag (15 februari), om 10 uur, in het dorp São Pedro, Inheems Gebied Alto Rio Guama, waar het Tembé volk zal beslissen over de weg die het zal gaan in haar strijd om gerechtigheid.

Wij eisen gerechtigheid !

Straf voor de moordenaars en de opdrachtgevers van de dood van Isac Tembé !

Bron: Cimi  (eigen vertaling) inheems Gebied Alto Rio Guama, 14 februari 2021

In haar solidariteitsverklaring aan het Tembé Volk bij de moord op Isac Tembé geeft CIMI nog details die meer licht werpen op het gebeuren.
• Isac is van dichtbij door het hart geschoten. Er was geen vuurgevecht.
• Op de avond na de moord kwam de politie met een andere voorstelling van het gebeuren, waarbij bovendien het lichaam van het slachtoffer naar een andere plaats vervoerd werd.
• Sinds 2019 zijn er in deze zelfde gemeente 16 jongeren Isac voorgegaan bij moordaanslagen die onbestraft bleven.
• Hoewel het gebied van 279 duizend ha al lang officieel toegewezen is aan het Tembé Volk, wordt meer dan de helft illegaal bezet door grootgrondbezitters.

Dit stelt het bestaan van de Tembé op hun traditionele grond zwaar op de proef.