Dag van de Indiaan- Protesten tegen mijnbouw, voor Rechten en tegen Bolsonaro


In de hoofdstad Brasilia en elders in het land vonden ook dit jaar op de ‘Dag van de Indiaan’ protestbijeenkomsten plaats. Het is niet zozeer een dag om te vieren, maar om te strijden, zeggen de indianenleiders. “We weten wel dat we gevaar lopen vanwege corona, maar de dreiging die komt van onze president en regering is groter. Die raakt ook de toekomstige generaties, onze kinderen en kleinkinderen”. (Bij de manifestaties werden de voorzorgsmaatregelen tegen covid in acht genomen.)

Reuzenspandoek met: “Recht voor de Inheemse Volk”, “Landafbakening Nu!”, “Onze strijd is voor het Leven!” en “Weg met Bolsonaro!”.

Een groep van meer dan honderd personen bracht 19 april 2021 vanaf 6 uur ’s ochtends in Brasilia op het plein voor het regeringspaleis een symbolische act. Hierin werd de Braziliaanse samenleving gewaarschuwd voor de plannen van de federale overheid om mijnbouw te gaan legaliseren in inheemse gebieden. Spandoeken riepen op tot een ‘Weg met Bolsonaro!’ Vertegenwoordigers van verschillende volken waren aanwezig: van Xerente, Krahô, Krahô Takaywra, Xokleng, Kaingang, Terena, Guarani en Kaiowá, Kinikinau, Munduruku, Tupinambá en Arapium.

Broederstrijd

Kretã Kaingang, gerespecteerd leider en aanwezig op het plein, legt uit: “de regering-Bolsonaro probeert met een strategie de inheemse volken te verdelen in een broederstrijd en zo de ene de andere te laten doden, zodat de regering kan profiteren van de dood of criminalisering van de betrokkenen”. Deze strategie is gericht op twee belangrijke, actuele terreinen: de mijnbouw en de verhuur van landbouwgebieden. Hiermee zouden hele families hun grond moeten verlaten.

De winning van ertsen in inheemse gebieden en de verhuur van landbouwgronden binnen die gebieden zijn nu nog in de Grondwet verboden. Maar als men Inheemse gemeenschappen kan omkopen om het zelf toe te staan, zoals de regering, de mijnbouwsector en de agro-industrie nu proberen, dan veran-dert dat de zaak. De overgrote meerderheid van de volken en de inheemse beweging verzet zich tegen dergelijke roofzuchtige activiteiten. Maar een groep van ons wordt door goudzoekers betaald om verdeeldheid binnen onze geledingen te zaaien en legalisering van mijnbouw toe staan. Het is een kanker in onze inheemse gemeenschappen.

Geconfronteerd met dit scenario bedankt Kretã de ministers van het Hooggerechtshof voor de recente beslissingen en uitspraken die gunstig zijn voor inheemse rechten en de Grondwet op het gebied van landrechten nog eens bevestigen.

Wij zouden hier niet moeten staan…

Voor Elizeu Guarani en Kaiowá was de komst naar Brasilia niet gepland. Als er in dit land een regering was die geïnteresseerd was in het voorkomen van sterfgevallen en het garanderen van leven, dan zouden inheemse volken veilig leven in hun land, en tegen indringers bewaakt door Ibama en de federale politie, voorzien van gezondheidszorg en dan konden ze bijdragen aan het land dat deze moeilijke tijd doormaakt. Dat is echter niet het geval. “In het midden van de pandemie zijn we hier (in Brasilia), 19 april, Dag van de Indiaan. Niet om te vieren, maar om in een manifestatie respect te vragen voor onze rechten. Tijdens deze nachtmerrie van een pandemie, waarbij al meer dan duizend inheemse mensen stierven. “

Voor meer informatie: www.indianeninbrasil.nl