Verboden Pesticiden reizen de wereld rond in Braziliaanse producten


Pesticiden reizen vrijelijk rond tussen Brazilië en Europa. Niet alleen Inheemse Volken protesteren tegen de toename van landbouwgif door de agro-industrie rond hun gebieden. Ook rivieren en bossen hebben steeds meer te lijden.

Een recente studie van Greenpeace in Duitsland wijst erop dat stoffen die door de EU verboden zijn, aanwezig zijn in fruit dat in Brazilië wordt geteeld en het Europese blok binnenkomt. Met een analyse van voedsel dat in drie steden in Duitsland wordt geconsumeerd, identificeerden gespecialiseerde laboratoria 35 soorten vergiften, waarvan er 11 door EU-landen verboden waren. Meer dan twintig actieve ingrediënten zijn gevonden in de Groep Zeer Gevaarlijke Pesticiden.

(Photo by John MACDOUGALL / AFP)

Brazilië is het land dat de meeste pesticiden ter wereld gebruikt.

In sojabonen zaten er bijvoorbeeld 150 soorten pesticiden, waarvan er 35 verboden waren in Europese landen.
In maïs zaten 32 soorten landbouwgif dat ook in Europa niet mag worden gebruikt.

Europa, dat voor eigen grond vele pesticiden verboden heeft, laat wel toe dat Europese bedrijven hier verboden pesticiden voor de landbouw aan Brazilië leveren.

Vervolgens komen deze retour in fruit en ander voedsel. Tegenstanders wijzen op het gevaar dat het een nieuw verdrag tussen Europa en de Mercosur Brazilië en de agro-industrie nog meer ruimte voor pesticiden gaat
bieden.

Bron: Brasil de Fato, Vivian Virissimo, 23 juni 2021)