Na Duits bezoek aan Karipuna ook steun van Nederlandse Ambassade ?


Op 15 juli bezochten vertegenwoordigers van de Duitse ambassade het Karipuna-volk in de deelstaat Rondônia. In de afgelopen jaren is het gebied van de Karipuna doelwit geweest van systematische actie van illegale houtkapbedrijven en van frauduleuze land toe-eigening.

Vanwege de druk van deze indringers is dit Karipuna-gebied het 9e meest ontboste inheemse land in de Amazone.

Deelnemers aan het bezoek waren de attaché van de sociale afdeling van de Ambassade, Manfred Brinkmann, een adviseur van de Ambassade, de vertegenwoordiger van Misereor in Brazilië, Stefan Kramer, en de aarts-bisschop van Porto Velho, tevens voorzitter van CIMI, Dom Roque Paloschi.

“Het was een zeer belangrijke en indrukwekkende ervaring voor ons. We bezochten dit kleine, bedreigde Volk dat een afgebakend en officieel geregistreerd gebied bewoont. Wij hadden de kans om de Karipuna te bezoeken, na honderd kilometer de Jaci-rivier op te gaan”, zegt Manfred Brinkmann.

De sociale attaché benadrukte de impact die werd veroorzaakt door de berichten over bedreigingen en de strijd van de Karipuna voor het behoud van hun grondgebied en hun bevolking, die bijna werd gedeci-meerd in de jaren zeventig na een rampzalig contact bevorderd door de Braziliaanse staat.

“Ze vertelden ons over de situatie waarin ze leven. Ze zijn erg bang voor de invasies die plaatsvinden door houthakkers en andere indringers op hun grondgebied. Dit was een grote verrassing voor ons, want er is al een registratie van dit gebied” vervolgt Brinkmann. “Het is een ernstige situatie. Wij zijn ook erg onder de indruk van het werk van het aartsbisdom en van CIMI en zijn van mening dat het belangrijk werk is, in overeenstemming met de Braziliaanse grondwet, die de rechten van Inheemse Volkeren garandeert”, aldus de Duitse attaché.

De Duitse ambassade steunt een project van het aartsbisdom Porto Velho om de voedselzekerheid tijdens de pandemie te waarborgen en materialen en richtlijnen te verstrekken voor de bescherming van in-heemse volkeren tegen covid-19. Het humanitaire hulpproject bedient verschillende inheemse volkeren in de regio, zowel op inheemse gronden als in een stedelijke context, en biedt basismanden en hygiënekits aan aan gezinnen.

“Er is hier in Brazilië een gezegde dat God Braziliaan is. Ik weet niet of God Braziliaan is, maar ik geloof dat hij een speciale verantwoordelijkheid heeft gegeven aan Brazilianen om dit historische erfgoed van de
Amazone en de volkeren die in deze regio wonen te beschermen “zei Brinkmann.

(Dit Duitse bezoek met steunbetuiging aan de Inheemse Volkeren die zo’n zware periode doormaken met corona en op sociaal-politiek gebied roept de vraag op wat de Nederlandse Ambassade doet. Misschien kunnen wij hier binnenkort over berichten).