Vergif over het Oerwoud


In een bericht van 23 juni 2021 op onze site vertelden wij over het pesticiden gebruik in Brazilië.

In sojabonen werden liefst 150 verschillende pesticiden gevonden, waarvan 35 verboden in Europa. Als het Mercosur-verdrag hier géén halt aan roept, blijven deze giften gebruikt worden en Europa vrij binnenkomen.
Brasil de Fato bericht nu op 16 november 2021 dat grootgrondbezitters – om ruimte te maken voor sojabonen en vee- grote hoeveelheden pesticiden (o. a. Agent Orange, door de VS in Vietnam gebruikt) met vliegtuigen over het Amazoneregenwoud en andere bomen strooien. Een onderzoek van Repórter Brasil en Agência Pública laat zien dat in de voorbije 10 jaar ongeveer 30.000 hectare inheemse vegetatie letterlijk is vergiftigd. Dit komt overeen met 30.000 voetbalvelden.

Het waren gevallen die onder de inspectie van Ibama (Instituut voor Milieu en Klimaat) horen en dit instituut deelde van 2010 tot 2020 voor meer dan $ 72 miljoen aan boetes uit, specifiek in gevallen van ontbossing door vanuit de lucht met pesticiden te strooien. Met de huidige ontmanteling van het milieu toezicht door de regering-Bolsonaro is het probleem alleen maar groter geworden.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens dat de schuldigen vrijwel nooit gestraft worden en de boete(s) niet hoeven te betalen.


Stop Verkoop Biefstuk van Ontbost Land

Het oude jaar 2021 bracht ook nog goed nieuws.
Na jaren van verzoeken hiertoe van indiaanse leiders op bezoek in Europa en van consumenten verklaren nu diverse supermarkten zoals Ahold Delhaize, Lidl Nederland, Carrefour
België, Auchan Frankrijk en het Britse Sainsbury ’s dat ze de verkoop van vlees van besmette (ontboste) landbouwgrond in Brazilië gaan staken.
Het is nodig dat de consument precies de historie van bepaalde levensmiddelen verneemt.