Column 15

juni 2011 – “Inspiratie in een kerk”

Deze keer wordt onze column geschreven door: Geertje van de Pas.

Op zaterdag 21 mei namen Wim, Magali en ik, allen van de Steungroep Indianen in Brasil, deel aan de inspiratiedag van de Week Nederlandse Missionaris, mede georganiseerd door Mensen met een Missie

Wij waren aanwezig omdat het thema van de dag ‘Achter het masker van Brazilië’ was en omdat de Steungroep al jarenlang een goede band heeft met Mensen met een Missie. De organisatie die onder andere de uitzending van Paul Wolters, cooperant bij CIMI, mogelijk maakt.

Foto colum juni 2011

© Week Nederlandse Missionaris

Kerk

Het was een prachtige zomerse dag en de Braziliaanse capoeira waarmee de dag startte paste daar prima bij. Helaas was de locatie wat minder passend daarbij: een voormalig kerkgebouw, de Orangerie in Den Bosch. Zelfs de zon en het zweet van de capoeira-mannen kregen mijn ijskoude voeten en armen in deze overigens prachtige omgeving niet opgewarmd.

Publiek

Het was een drukbezochte bijeenkomst met voor mij een aantal oude bekenden. Goed weerzien met mensen die allemaal een passie voor Brazilië en/of voor inheemse volken hebben. Maar ook veel mensen die totaal niet bekend zijn met de problematiek van de indianen in Brazilië. Wij hebben dus diverse keren kunnen uitleggen wat onze organisatie doet en kunnen vragen om handtekeningen tegen de Belo Monte Stuwdam. Altijd inspirerend wanneer mensen belangstellend zijn voor ons werk.
Wel jammer dat de gemiddelde leeftijd toch wel boven de 50 (misschien wel 55) lag. Wat belooft dat voor de toekomst ???

Lezingen

Er waren twee lezingen die ons mochten inspireren. De eerste was van Hermien Boudens die in het noordoosten van Brazilië werkt met de basisgemeenschappen. In deze basisgemeenschappen worden activiteiten ontplooid die bijdragen aan inkomstenverbetering en mensen krijgen een kans om een stem te hebben. Hermien gaf veel cijfers over de economische situatie in Brazilië. Bij een aantal stelden wij onze vraagtekens… De economie groeit zo hard daar aan de overkant van de oceaan.

Daarna kwam Carlos Mesters aan het woord. Een missionaris die al meer dan vijftig jaar in Brazilië werkt met de basisgemeenschappen. Ik heb hem ooit mogen interviewen voor een eerder WNM-boekje. Hij vertelde veel anekdotes over zijn leven in Brazilië en dat bracht de lachers regelmatig op zijn hand. Ook noemde hij nog de inheemse gemeenschappen als voorbeeld waar nog veel gedaan moet worden aan het toekennen van de rechten.

Wat me het meest is bij gebleven van het interview toen en wat ook nu weer terug kwam in de lezing van Carlos Mesters is dat het in kleine dingen zit en dat een verandering niet van de ene op de andere dag gaat. Volhouden tot het gras dat je in hebt gezaaid echt een mooie groene mat is !