Column 16

22 Augustus 2011: “Belo Monte in Den Haag, Amersfoort en overal ter wereld”

Deze keer wordt onze column geschreven door: Wim van Kempen.

 

Koud één week na de vakanties, leeft half Nederland al weer in grote haast. Het is 22 augustus, de wereld staat een beetje stil vanwege de dreigende bouw van een gigantische stuwdam in de Amazone-regio en wij staan te posten tegenover de ambassade van Brazilië in Den Haag. “Nee, geen tijd…”. “Eh, ik heb haast…”. Ja, wij zien ook de stoplichten voor ons en daar is inderdaad de tramhalte. Maar, kunnen we maar doordraven alsof er niets op het spel staat? Gelukkig delen ook vele voorbijgangers onze zorgen over de ramp die indianen en milieu te wachten staat.

Het is vandaag de Internationale Dag tegen de Belo Monte-dam (International Day of Action to Defend the Amazon). In vele Braziliaanse steden zijn manifestaties om de regering tot andere gedachten te brengen. In 16 landen, waaronder Nederland, wordt dit protest versterkt. Wij vragen de passanten met hun handtekening zich aan te sluiten bij de petitie die we aan het eind van de dag zullen aanbieden op de ambassade. Heel wat mensen blijken toch behoorlijk geïnformeerd over de dam, over de moord op milieu-activisten, over de voortgaande houtkap, over de situatie van de indianen. Een vrouw heeft zelfs een scriptie geschreven over deze dam in de Xingú-rivier !

Protest foto Belem

Belem, Brazil © Sue Cunningham/Survival International ©

Onze handtekeningenactie was – naast die op internet, die wereldwijd in een week tijd ruim een miljoen reacties kreeg – begonnen in het weekend van 20 en 21 augustus 2011 op de Dias Latinos in Amersfoort. Op dit zomers muziekgebeuren in de binnenstad stonden we als Steungroep Indianen in Brasil met een flinke stand. Bij ons was Alex de Brouwer, die als sympathisant van Amazon Watch de actie in Nederland was gestart. In 3 dagen verzamelden we bijna 800 handtekeningen en hadden we bijna even zoveel gesprekken met mensen. Steeds weer hoorde je dat het Amazonegebied weliswaar aan Brazilië toebehoort maar tegelijk aan heel de mensheid. Om nog niet te spreken over de rechten van de indianen. Als we dus een balans mogen opmaken van deze drie dagen, kunnen we zeggen dat toch heel wat personen zich betrokken voelen. Daarnaast was er de aandacht van een lokale tv-zender en waren er uitzendingen voor Portugees- en Spaanssprekende landen op de Wereldomroep.

In de petitie worden de feiten en zorgen hier omtrent nog eens opgesomd. Zo de weigering van president tot een dialoog met de betrokkenen, met sociale bewegingen en mensen uit de wetenschappen. Verder de behoefte van Brazilië aan energie, maar met respect voor een zuivere besluitvorming en overleg binnen de maatschappij, voor sociale rechtvaardigheid, duurzaamheid en economische efficiëntie. Rechten van inheemse volken worden ten onrechte uitgespeeld tegen de nationale veiligheid. Intimidatie van plaatselijke leiders en bestuurders. De brief noemt ook de onoverzichtelijke rechtsgang rond de dam en de corruptie bij dit megaproject, terwijl de president zojuist drie van haar ministers wegens corruptie ontsloeg.

(De volledige tekst van de petitie is hier te vinden.

Voor meer info zie:

www.amazonwatch.org

Facebook: International Day of Action to Defend the Amazon