Column 17

29 november 2011:

Greenpeace voert swingend actie tegen de nieuwe versie van de forest code

Deze keer wordt onze column geschreven door: Alex de Brouwer.

 

Sambaband

“PEOPLE KNOW THE PRICE OF EVERYTHING, BUT THE VALUE OF NOTHING” zijn legendarische woorden van Oscar Wilde, die veel mensen nog steeds niet op hun waarde weten of wensen te schatten.

De globalisering van de markteconomie, geeft meachinismen als groeidwang en een voorop stellen van nationale economische belangen ten koste van milieubeleid, biodiversiteit en culturele diversiteit en economische, culturele en biologische duurzaamheid.

Dit zien we wereldwijd, maar ook in Braziliė, waar onder de druk van de lobby van grootgrondbezitters het Braziliaanse parlement eerder dit jaar een nieuwe versie van de zogenaamde Forest Code aannam. Daarin valt het percentage beschermd bos aanmerkelijk lager uit dan in de huidige Forest Code. Natuurlijk zou dit voorstel niet alleen schade opleveren aan het milieu door toename van CO2-uitstoot en de ernstige schade aan het kwetsbare ecosysteem van het nu nog grootste tropisch regenwoud op onze planeet.

Het wetsvoorstel zou ook desastreus zijn voor de indianen in Braziliė, die juist duurzaam met het Amazonewoud en haar rivieren omgaan om het even levensvatbaar te houden voor toekomstige generaties.

Dilma Roussef, de huidige president van Braziliė, heeft nu het laatste woord over dit wetsvoorstel. Zij kan voorkomen dat een gebied ter grootte van vijf keer Nederland vernietigd wordt.

Om Dilma Roussef te confronteren met een ander geluid organiseerde Greenpeace wereldwijd een actiedag. In Nederland een swingende sambaparade van het Malieveld naar de Braziliaanse ambassade.

Daarvoor was Christus de Verlosser van zijn voetstuk van de Corcovado gehaald om in het Haags straatbeeld te verschijnen, onder de swingende ritmepatronen van een Braziliaanse drumband en capoeira.

Sambaband

Capoeira is een Braziliaanse kunstvorm die tegelijkertijd een contactloze vechtsport is, met dans en acrobatiek. Theatraal en qua swingende sfeer was het volop feest en werd de aandacht van omstanders getrokken.

Het was spijtig dat het ambassadepersoneel binnenshuis bleef en ook niemand naar binnen vroeg voor uitleg of een speech. Ook had Greenpeace meer kunnen doen om haar achterban aan te spreken. Het was de bedoeling dat de ambassadeur, of een afgevaardigde, een puzzel completeerde met de tekst _ Dilma, save the Amazon! _Op zich een leuk gebaar, maar het was erg jammer dat de manifestatie bijvoorbeeld niet samenging met een petitie die online was gevoerd. Greenpeace heeft toch als landelijke organisatie de middelen? Die petitie had ik dan graag in het Braziliaans aangeboden zien worden door de zangeres Lilian Viera, ook bekend van Zuco 103, die in het promotieclipje nog wel haar steun aan de sambaparade voor het behoud van de Amazone gaf.

Wat mij betreft gemiste kansen. Maar sfeervol en swingend was het wel.